Boiler, 40 liter watertank en als we echt boffen nog een halfvolle vuilwater tank aan boord. We slepen ten opzichte van 20 jaar geleden heel wat gewicht mee. Bijna iedereen gaat op wintersport met hun caravan en daarom moeten de tanks niet in de dissel maar binnen de isolatieschil in een kist of onder een bed.
Warm water vinden we echt niet nodig, we kamperen niet in de winter. Met een gezin van 4 gebruiken we 10 liter op een dag, 20 liter tank is echt voldoende. Vooral omdat de tank zoveel berg ruimte in beslag neemt. Vuilwatertank hoeft echt niet binnen de isolatieschil te liggen. Door naar precies goed te gaan hebben we 1 apparaat minder, meer bergruimte en besparen gewicht.
Wie regelmatig kampeert, is waarschijnlijk bekend met de frustraties van traditioneel campingbestek. Het speciale 6-delige Campingbestek staat niet bepaald bekend om zijn duurzaamheid. Een vork buigt al bij de eerste stevige hap, en een mes breekt als je iets te veel kracht zet. Voor je het weet, zit je de rest van je kampeertrip met ongemakken. En dan is er nog de afwas… Tijdens de vakantie willen we liever niet drie keer per dag afwassen, maar soms ontkomen we er niet aan. En op de een of andere manier kom je altijd smeermessen te kort, hoeveel je er ook hebt.
Dus, wat en hoeveel bestek hebben we echt nodig?
Vroeger, toen we nog met z’n tweeën reisden, gebruikten we per dag al snel zes messen, vier vorken en een paar lepels. Thuis hebben we voor elke taak een ander mes, en dat gemak willen we op vakantie niet opgeven. Maar een compleet messenblok meenemen is geen optie—die past simpelweg niet in de keukenlade van de caravan.
De perfecte oplossing? Een compacte, maar slimme selectie:
Een aardappelschilmesje voor groente en fruit.
Een gekarteld schilmes dat zowel brood als andere etenswaren aankan.
Een fileermes voor het snijden van vlees in alle richtingen.
Een klein santokumes, een Japanse alleskunner voor vlees én groente.
En tot slot een fijne schiller.
GSI heeft een Santoku messenset als standaard in het assortiment.
Daarnaast is een stevige bestekset zoals de FÖRNUFT van IKEA een uitkomst. Met 14 messen, 10 vorken en 6 lepels heb je precies genoeg om de dag door te komen zonder telkens af te wassen. Alles is uit één stuk en kan niet buigen of breken—dat scheelt een hoop ergernis.
Zo besparen we gewicht, ruimte én gedoe, zonder in te leveren op gemak.
We kopen in de supermarkt onze kruidenpotjes. Of gaan voor de kruiden carrousel die ideaal is voor vakantie, toch? Voor de suiker die we amper gebruiken kopen we een pak van 99 cent want dat is niet duur. Een la ligt vol met kruiden en onderweg schiet het lekker los.
Suiker, zout, peter, enz. je hebt er weinig van nodig. Doe het is handige compacte kruidenbusjes en heb alles zo bij de hand. Tot nu toe hebben we altijd alles wat we willen bij en is nog nooit iets op bij thuiskomst (wel bijna). Heerlijk eten en drinken!
Schat ik bouw zo de prullenbak op! De camping staat er nog vol mee! 's avonds vergeten we de zak naar de container te brengen en de meeuwen en egels gaan dwars door de zak. Met je slaperige ogen wordt je wakker en het campingveld waar je op staat is bezaaid met afval van jouw. Nu maar eerst lekker met een nuchtere maag het afval rapen. Wat mij betreft moet hier een verkoop verbod op komen. Daarnaast heeft het scheiden van afval ook zijn intreden gedaan.
Knaag dieren in de nacht, meeuwen overdag, geen minuut is uw afval veilig. Niks is zo vervelend als afval rapen op de kampeerplaats. Dit levert geen vakantie gevoel op. Gek genoeg hangt de vuilnis zak open en bloot te bungelen in de meeste op de markt te verkrijgen campingvuilnis bak.
Waterdicht en afsluitbaar
Vuilniszak wordt beschermt tegen knagen
Te verankeren aan ondergrond
Roestbestendig en makkelijk schoon te maken
Het vuil sorteren doet ook zijn intreden, dus liever 2x 20 liter als 1x 60. En uiteraard moet dit in de dissel passen. Onder elke zak die in gebruik is zit de reserve rol.
We hebben een afwasteil een een grote emmer voor alle afwas. Een grote fles dreft, een droge en nog een half vochtige handdoek van de dag ervoor.
De vouwbare afwasteil, kleine afwasborstel, sneldrogende thee doek en mini verpakking geconcentreerde afwasmiddel is voldoende om ruim 3 weken mee te doen. Waarom zien we nog de harde afwasteilen grote flessen dubro op de camping?
Vooral in de zomer als we in een warm droog gebied staan zijn we zowat elke dag wel een halfuur aan het vegen om geen zand bed te krijgen. Een bezem, veger en blik met zachte en harde haren liggen in de caravan. Het worden het met het jaar meer.
Als alternatief voor de echte camping handveger is deze ikea handveger met de naam PEPPRIG. We kochten de rode tentveger en blik een aantal jaren geleden voor 15 euro en toch voldoet de het 2 euro veger en blik beter. lichter en zachtere borstel veegt meer vuil op.
Koekenpan, braadpan, campingpannen set met altijd een veel te dunnen bodem om te kunnen braden. Het is na 25 jaar zelfstandig kamperen een enorme zoektocht. 8 verschillende pannen in de kast terwijl we er max. 2 gebruiken. Maar allemaal voor een bepaald doel geschikt. Hoe lossen we dit op?
Ik zou graag zien dat we max 2 a 3 pannen meenemen van aluminium met een dikke bodem. Dan komen we waarschijnlijk nog onder het gewicht van de 8 verschillende pannen uit. Kleine hapjespannen rond 24cm met 10cm hoge rand? met een dichte deksel (niet van glas uiteraard)?
De deksel heeft gaatjes om af te gieten, zo hoeven we niet apart een vergiet mee te nemen. Als de pannen van rvs zijn kan de oude vergietschep worden gebruikt.
..